Zeller, kelbimbó, punkzene és tonik

Nem is utálod

Fából vaskarika: kelbimbósaláta húsevőknek

2016. január 06. - rl.judit

Akárhogy is nézzük, a kelbimbó sem rengeti meg az ételnépszerűségi listákat. Persze, mert mindenki az ipari mirelitből ízetlen vízben főtt rohadásízű gömbökre gondol. De most majd megmutatom nektek!

szomorukelbimbo2.jpg

Miért, ó miért nem szerettek?

 

Ahogy a zellerre, és majd szép sorjában a többi megutáltatott zöldségre is igaz lesz, itt is a pirítás, a sütés, na meg a fűszerek lesznek a rácsodálkozás kulcsai. Mert annál nagyobb bűnt, mint hogy sós vízbe fojtani mirelit dolgokat, nos annál durvábbat nem is lehetne csinálni a kelbimbóval sem. Menzakonyha = bűn. Bocs. (Ugyanakkor a jó menzás tokányt meg ipari nokedliket eléggé adom néha, de ez vakvágány most.)

Szóval lássuk a kelbimbó sokkalta szebb arcát, a baconös kelbimbósalátát! A saláta eufemizmus természetesen. Hahaha.

Baconös kelbimbósaláta

Hozzávalók:

  • 1/2 kg kelbimbó (friss, tisztítás előtt)
  • 5 dkg bacon
  • parmezán
  • dió
  • olívaolaj
  • só, bors

Jó, hát nem ígértem, hogy diétás lesz, igaz?

Még Chilli és Vaníliánál olvastam erről először, aki egy New York-i étterem signature dishét alakította át, hát sokadik kézen hozzátettem a bacont, mert az mondjuk - bizonyos szofisztikálatlan vélemények szerint - ártani semminek nem árt.

Megpucolod a kelbimbót (azaz lehántod külső leveleit ha koszoskák, vagy csoffadtak), megmosod és megtörlöd papírtörlővel. Apróra vágod a bacont és megágyazol a bimbóknak, amiket félbevágva bedobálsz egy tepsibe. Egy-két tekerés só és bors mehet, locsold meg egy kis olívaolajjal és morzsolj rá parmezánt. Igen, a parmezán, csakúgy mint a bacon, mindennek jót tesz. 

kelbimbo_bacon.jpg

Kép forrása: foodnetwork

 

220 fokra előmelegített sütőbe mehet 20 percre, Mautner Zsófi letakarta alufóliával, akkor kicsit szaftosabb lesz -én bírom ha sülés közben szikkad kicsit, úgyhogy nem takarom le. Ha kész, apróra tört dióval még megszórhatod, de ez már csak a pimpelés. 

Szerintem ez önmagában egy fogás, de ha nagyon éhes vagy, akkor kezelheted köretként is. A lényeg, hogy próbáld ki, a lehető legtávolabb áll a megszokott kelbimbóíztől, és a kicsit odakapott részek miatt nemcsak izgi textúrájú, de az ízei is sokszínűek. Sajnálom, hogy ezt így leírtam, de rajongok érte, kóstoljátok meg!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemisutalod.blog.hu/api/trackback/id/tr468237708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása